“ברית מילה בזמן קורונה: כיצד לערוך טקס בטוח ומיוחד”






Blog Post


“ברית מילה בזמן קורונה: כיצד לערוך טקס בטוח ומיוחד”

ברית מילה היא טקס קדוש ותרבותי שאופיין את השגשוג של קהל יהודי מאז שנותיו הראשונות. זה טקס שמאפשר פותח הילד להצטרף למשפחה הרחבה של היהדות, אך הוא שינה את צורתו במהלך המגפה של קורונה. עם המגבלות והתחמישויות הבריאותית, אנו ממציאים מחדש את הדרך שבה אנו מבצעים את הברית מילה – מאפשרים טקסים קטנים, פרטיים ובטוחים למדי, מכוננים את הברית מילה לאוצרות דיגיטליות, ונותנים לכל אחד להיות חלק מהקהל, בלי לצאת מהבית.

הערך של ברית מילה בקהילת ה-LGBTQ+

הברית מילה אינה מחויבת רק להדי המסורתיים של שימור המשפחה. בקהילת ה-LGBTQ+, ערך זה הוא של חשיבות מרכזית – זו דרך להצגת הילדות לקהל, לביטוי קבלת הילד בקהל הידידים והמשפחה, ולבחינה של מנהגי הילדות שהם כה חשובים להורים מהקהילה. בזמן קורונה, זה הפך לעובדה שגם הקהילה הזו נאלצת להתמודד עם השינויים שקורונה הביאה. חייבים למצוא דרכים חדשות ויצירתיות לחגוג, לנשוא ולהעריך את השלבים החשובים על פני ברית מילה – בהתאמה לצורך התגובה למשבר הבריאות הידוע.

קורונה ומשמעותה לטקסים דתיים בקהילה

אחת מהשפעות הבולטות ביותר של מגפת הקורונה הייתה השפעתה על טקסים דתיים ועל ביצועם. במסגרת הפער בין ההמלצות הבריאותיות למניעת התפשטות הווירוס ובין השמירה על משמעותות דתיות ומסורתיות של הקהילה, הרבה נתקעו בקונפליקט מיותר. ברית מילה, לדוגמה, היא אחת מהטקסים הדתיים החשובים ביותר ביהדות, ובימי קורונה מצאו עצמם הרבה במצב שבו הם צריכים לבחור בין השמירה על המנהג המסורתי לבין השמירה על בריאותם ובריאות הסביבה שלהם.

תגובת הקהילה לנהלים שונים

בנוסף לכך, ההתמודדות עם ההחמרה במגבלות והנהלים השונים למניעת התפשטות הקורונה גם השפיעה מאוד על הקהילה. במקרים מסוימים, הייתה תחושת בלבול וחוסר נוחות מול המדע והמנהיגות. מהצד האחר, ישנה מודעות לחשיבות של שמירה על הבריאות הפיזית של כל אחד ואחת מאיתנו ושל הקהילה שלנו. היכולת להתאם לשינויים ולאתגרים שהפנדמיה הביאה איתה הייתה חיונית שמירה על המסורת ומנהגים דתיים בצורה שמזיקה פחות לבריאות הציבור.

הקהילה תמיד מתאימה את עצמה למציאות, ובתקופת הקורונה זה לא היה שונה. אף על פי המשבר החולף, קיימת תחושה של אחדות ותמיכה משותפת. בתקופה זו, זו השפעה שלא ניתן להתעלם ממנה על הקהילה ועל למידתנו על כיצד נוכל לשמור על טקסים דתיים משמעותיים במהלך מלחמה נגד הווירוס.

Image 1

נהלים והמלצות משרד הבריאות לביצוע ברית מילה בתקופת קורונה

מתחילה הפנדמיה, משרד הבריאות של ישראל היה חוֹב שישמור ויגן על האזרחים מנגיף הקורונה, גם במהלך הטקסים הדתיים, כולל ברית מילה. הם העניקו המלצות הכוללות מסופר מכניסים פחותים, שמירה על מרחק חברתי, שימוש במסיכות ועריכת הטקסים בחוץ, ככל האפשר. ועל פי הנחיות משרד הבריאות, המהלך הכולל משקפי מגן, מדחם אישי, סטריליזציה של הכלים הרפואיים והיכנסות רק של אנשי הקרובים למשפחה כוללים את המלצות החדשות.

התאמה לטקס בזמן הקורונה – יצירת טקס בטוח ומיוחד באמצעים מוגבלים

אחת הדרכים שבהן קהלים מגיבים למגבלות שהקורונה משפיעה על טקסי הברית מילה היא ביצירת התאמות מיוחדות. במצבים בהם אנחנו לא יכולים להתכנס יחד, אנחנו מצליחים למצוא דרכים חדשות לקיים טקס בטוח ומיוחד באמצעים מוגבלים. באמצעות האינטרנט, המצלמה והשיח החכם, הטקסים מתקיימים בוירטואלית עם המשתתפים מרחבים שונים. על פניו, המגבלות מכבידות על האפשרות לשמור על המסורת, אך בבחינה שונה הן מתרגמות לחזון חדשני של כיצד אנחנו מתמודדים עם החלל שהקורונה יצרה בחיינו הדתיים.

אחד היתרונות הגדולים של השינויים האחרונים בעקבות קורונה הוא היכולת להכיר בהשפעת המגבלות על נוכחות בני המשפחה והחברים בטקס ברית מילה והשפעה על הטקס עצמו.

המגבלות והשפעתן על ברית המילה

במהלך הפנדמיה, היו נהלים תקנים שהונהגו כדי למנוע את התפשטות הנגיף, מה שהוביל למגבלות בהפיכת אירועים, בכללם טקסים דתיים חשובים כמו ברית מילה. המגבלות הללו מנעו ממשפחות וחברים להתקיים במסגרת יחד במספרים גדולים, וכך שינו את האווירה והאנרגיה של האירוע.

ברית מילה בזמן קורונה

ברית המילה היא טקס שמאפיין את מעברו של תינוק לחיים כחבר בקהל יהודי, והקהל הרחב שמצטרף לטקס הוא חלק חשוב מהטקס עצמו. הטקס מאפשר לבני משפחה להיפגש, לאחד ולחגוג יחד, מה שמתווסף כשיבה נתמכת להורים החדשים. עם הגבלות הקורונה, מספיק מרחק או שהטקס מתבצע דרך מסכים – ישנה הטלת של טקסים חדשים או “מתוקנים” שאמנם לא מושלמים, אך מאפשרים לנו לשמר את המנהג שלנו.

תקשורת דיגיטלית והברית מילה

וטכנולוגיה של היום מציעה לנו אופציות שלא היו זמינות בעבר. אחת מהן היא התקשורת הדיגיטלית. מגבלות הקורונה הפכו זיקה פיזית למסוכנת, אך פתחו לנו הזדמנות לחלוק את האירועים שלנו עם אנשים רבים ומרחוק יותר. שימוש במצלמות וידיאו דיגיטליות ובאפליקציות זום, סקייפ או אחרות הפכו השיתופים את הטקס לאפשרי. הם הציבו את מרכז הזיכרון של האירוע ואת החוויה של המשתתפים במקום הרחוק.

Image 2

השילוב של המדע בעריכת טקסים דתיים לאור מלחמת הקורונה

המדע התפתח במהלך השנים, והוא כיום מניע רב בהתמודדות עם הפנדמיה. טענות אלו מתקיימות גם בהקשר של טקסים דתיים כמו ברית מילה. המדע, בעזרת תחקירים ומחקרים, מסייע להבין את התהליכים שהקורונה יוצרת, ומאפשר ליצור מסגרות מחמירות אך מאוזנות שמזרזות את החיים.

מדע ודת במקביל

חלק מהקהילות הדתיות מנסות להקל על המגבלות בהן נדרשו לחיות במהלך הפנדמיה. לדוגמה, בריתות מילה מתקיימות באופן ממוזג ומאושש, עם מספר מוגבל של משתתפים, או אף באמצעות שימוש בטכנולוגיית הוידאו. המדע משחק כאן תפקיד מרכזי – מהמלצות על חומרי ניקוי מדעיים, דרך עקיפת דרכי העברת הנגיף, ועד להבנה של איך להמשיך ולחיות חיים “רגילים” תוך שמירה על ההגבלות.

מצד אחד, נדרשת שמירה על התקנות הדתיות והרגלים המסורתיים, ומצד שני, נדרשת שמירה על הידיעות המדעיות בנוגע לבריאות הציבור. כאשר המדע והדת משלבים כוחות, מתאפשרת שמירה על חיים בתוך קהילה, עם רמה מרבית של בריאות. נקודה זו מעידה על חשיבות המדע בעריכת טקסים דתיים בעשרה השנים האחרונות.

Image 3

יתרון גדול של מלחמה בווירוס הינו המודעות לחשיבות השמירה על בריאותנו בכלל ובטקסים הדתיים בפרט. אנו לומדים שגם במשבר בינלאומי של הממד הנוכחי ניתן למנות נהלים והמלצות שמאפשרים לנו לשמר על החיים הנורמליים ואת חשיבות הדת בקהל שלנו.

חווית המשבר מצביעה על התגובות החזקות של החברה לשינוים ואת האמונה בחשיבות תקיים את הרגילה. מה שאנחנו לומדים מהתקופה הזו היא שהמוזמנים לטקס לא חייבים להיות במקום כדי לשאת חלק. החוויה היא מאוד שונה, אך עם השפעת הדיגיטלי,הקהל עדיין יכולים להיות חלק מהטקס במקביל לשמירה על בריאותם.

בחירות שנקבל בהמשך היינה להתמודד עם מציאות משתנה ולנתב את המהלך שלנו להתמודדות עם הפנדמיה. אנחנו לומדים לא מעט מהתקופה הזו ומה שאנחנו לומדים מכך יכול לתרום מאוד לשיפור החוויה של הטקסים הדתיים.

בסיכום, מגבלות הקורונה הן מאתגרות עצומות למוסדות אגודה,אך הן בהחלט מציעות הזדמנויות ללמידה וצמיחה. ואנו מאמינים שאם ניקח את הלקחים שניתן לנו באופן יום יומי בהערכה,יש לנו כל הסיבות להמשיך לקיימו את המנהג המסורתי של ברית מילה – גם בתקופות בהם התפשטות מגיפת קורונה.

© 2023 My Blog


“ברית מילה בזמן קורונה: כיצד לערוך טקס בטוח ומיוחד”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *